Contactul membrilor federatiei noastre cu acesta nobila arta martiala Koreana isi are originea in intentia presedintelui federatiei Apostol Constantin, de a ridica nivelul de pregatire fizica si mentala a membrilor comunitatii sportive de Taekwondo WT dar si a celorlalti membrii ai societatii, printr-o abordare care sa reprime, teama, rutina si totodata sa creasca starea de veghe si atentie, sub dezideratul unei reactii controlate si proportionale, in fata oricarei starii de pericol. Prin acesta noua provocare se propune stimularea laturii combative a sportivilor, in sinergie cu o profunda stare de introspectie /meditatie si responsabila constiinta cetateneasca.

Primele antrenamente dedicate artei martiale Haidong Gumdo, au avut loc cu ocazia desfasurarii programelor Stagiilor tehnice nationale de Taekwondo WT (WTF), incepand cu anul 2012, antrenamentele find conduse de catre Constantin Apostol, antrenor emerit, Maestru international 7 DAN, instructor al Federatiei Mondiale de Haidong Gumdo si fondator al miscarii de arte martiale din Romania. Experienta maestrului Apostol Constantin dobandita intr-un periplu initiatic si specializare de peste 45 de ani, in care a studiat diferite arte martiale cu obiectivul de a intelege motivele/argumentele actului de razboi /conflict (prin confruntare directa), a origini si originalitatii acestui fenomen, a mijloacelor si logistici implicate (tehnologia de realizare a diferitelor arme, scuturi, armuri), a dimensiuni efectivelor si competentele calitative si cantitative ale acestora, a strategiilor / tacticiilor folosite de catre comandanti in diverse spatii, conditii de vreme, climat politic, pentru diferite perioade si stadii ale evolutiei umanitatii.

Astfel, originalitatea acestei forme de arte martiale isi gaseste radacinile in periplul istoric al natiunii Coreene. Haidong Gumdo, a aparut si sa dezvoltat in tumultul strigatelor de lupta si se identifica cu armonica sunetelor rezultate prin coloziunea armelor de epoca. Determinarea razboinicilor Hwarang si iscusinta politicienilor casei regale, au contribuit la documentarea si organizarea aspectelor esentiale inregistrate pe campul de lupta in plan individual, in grupe mici si formatiuni largi, ceea ce sa contituit intr-o expertiza unica. Sistematizarea si specializarea aspectelor cu caracter propriu dar si inspirit de prestatia celorlalte partii implicate in conflictul armat sau diplomatic, au devenit patrimoniul acestei forme de arte martiale, inregistrate sub denumirea de HAIDONG GUMDO.

Elementul central al acestei arte martiale este orientat catre intelegerea, acceptarea si dezvoltarea competentelor necesare revelarii filozofiei razboiului / conflictului, prin anticiparea potentialei starii viitoare de beligeranta, a mecanismelor de debut si desfasurare, a principiilor de conducere cu un programabil deznodamant.

Capacitatea de introspectie si auto evaluare, reprezinta componente esentiale ale instructiei sportive, de acea, cunoasterea avansata a potentialului propriu si a resurselor si competentelor adversarilor, sunt date ce vor contribui decisiv la anticiparea controlata, a deznodamantului unei confruntari.

Instructia sportivilor are ca scop folosirea unor diferite tipuri de arme, in mod prioritar sabia (JIN-GUM). Temele de lectie/antrenament se realizeaza in acord cu nevoi specifice ale pregatirii fizice, a subtilelor priceperi motrice si a unor inalte deprinderi psihomotrice, ce sunt indispensabile folosirii acestor arme taietoare / intepatoare / zdrobitoare, in confruntarea cu unul sau mai multi adversari, cu conditia de a pastra in permanenta respectul cuvenit atat adversarilor cat si armelor.

Realizarea, intretinerea si transportul armelor a fost dintodeauna o preocupare prioritara pentru toate formele de organizare si guvernare. Daca pe parcursul primitiv al omului realizarea unor arme a fost rezultatul hazardului si a unor functiuni motivate de auto aparare sau de obtinere a hranei, treptat aceste nevoi sau specializat datorita intentilor si actiunilor hegemonice ale diverselor formatiuni umane. Drept urmare, omul urcat pe noua treapta a evolutiei in incercarea devenirii sale, a fost nevoit sa implice noi resurse materiale, tehnologii si manopere, cu scopul obtinerii de rezultate mai bune, prin realizarea unor arme cu utilitate crescuta.

Una dintre cele mai redutabile arme aparute, ca o consecinta directa a acestor preocupari, ce indeplinea conditiile de (taietoare, intepatoare si zdrobitoare) si a se armoniza nevoi de a fi transportata la indemana, este SABIA in toate formele ei.

Planificarea anuala si tematica modulelor de HAIDONG GUMDO, din cadrul activitatiilor programate pentru Stagiul Tehnic National, a corespuns permanent nevoilor de etapa si s-au constituit de-a lungul anilor, intr-un preambul in vederea organizarii si recunoasterii Asociatiei (Federatiei) Romane de Haidong Gumdo, organizatie nationala recunoscuta oficial in anul 2019, ca parte integranta a lantului spiritual imaterial al umanitatii, sub importanta contributie a Corei de Sud, alaturi de celelalte 127 de organizatii nationale, membre ale federatiei mondiale de specialitate.

Bunele relatii dezvoltate in acesti ani, intre maestrul Apostol Constantin si maestrul Antonios Anagnostou (head master of Grecee) si Grand Master HAN SANG HYUN (worldwide organization head master), au contribuit decisive la transferul unor informatii si tehnologii de inalta spiritualitate, dar si foarte mult know how practic de calitate.

Sub noi responsabilitati si deziderate viitoare Grand Master HAN SANG HYUN, a inmanat maestrului Apostol Constantin, CERTIFICATUL de Head Master al Romaniei (instructor sef) in arta martiala HAIDONG GUMDO si totodata CERTIFICATUL de Identitate Matricola al ROMANIA HAIDONG GUMDO ASSOCIATION (Asociatia Romana de Haidong Gumdo). Cuprinsa in lantul de uniune la nivel mondial, organizatia noastra a primit denumirea HWANG YONG (Dragonul Galben), denumire ce semnifica (centrul) in contextul spiritual stravechi al universului filozofic al acestei arte martiale coreene, actul fiind omologat si inmanat in conformitate cu standardul si nivelul de protocol adecvat unei organizatii nationale.